Filtry
  • Kolekcje
  • Publikacje grupowe
  • Typ pliku
  • Autor
  • Współtwórca
  • Temat i słowa kluczowe
  • Data wydania
  • Typ zasobu
  • Język

Szukana fraza: [Abstrakt = "Żywność wygodna \(convenience food\) znajduje zastosowanie w branży turystycznej. Dużą popularnością cieszy się wśród uczestników turystyki aktywnej, ale także wśród osób przebywających np. na biwakach, gdzie do dyspozycji pozostaje zazwyczaj skromne wyposażenie kuchni. Żywność taka nadaje się do spożycia bezpośrednio lub po niewielkiej obróbce. W celu zapewnienia jak najdłuższej przydatności do spożycia i jak najlepszej jakości tego typu produktom spożywczym konieczne jest zastosowanie odpowiedniego opakowania. Ze względu na liczne zalety w opakowalnictwie powszechnie wykorzystywane są tworzywa sztuczne. Szerokie zastosowanie w turystyce żywności opakowanej w tworzywa sztuczne spowodowało pojawienie się dodatkowych problemów, związanych z zanieczyszczeniem środowiska naturalnego odpadami powstającymi w produkcji opakowań oraz samymi zużytymi przez konsumentów i branżę gastronomiczną opakowaniami. Gospodarowanie odpadami opakowaniowymi to istotny element turystyki, w tym funkcjonowania obiektów turystycznych. Wychodząc naprzeciw założeniom Gospodarki Obiegu Zamkniętego i Zrównoważonemu Rozwojowi, należy dążyć do zastąpienia opakowań z tworzyw sztucznych przez wyroby z materiałów biodegradowalnych, zwłaszcza kompostowalne, pochodzące ze źródeł odnawialnych."]

Wyników: 1

Obiektów na stronie:

Żbikowska, Anna Kowalska, Małgorzata Lesiów, Tomasz. Redaktor

2023
rozdział

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji