Filtry
  • Kolekcje
  • Publikacje grupowe
  • Typ pliku
  • Format treści
  • Autor
  • Temat i słowa kluczowe
  • Data wydania
  • Typ zasobu
  • Język

Szukana fraza: [Abstrakt = "Celem niniejszej pracy było dokonanie przeglądu piśmiennictwa na temat zdrowotnego wpływu win gronowych. Wino zawiera wiele związków chemicznych, których obecność zależy od szczepu winorośli, środowiska, w którym uprawiana jest winorośl, sposobu fermentacji, dojrzewania wina oraz jego wieku. Głównym składnikiem wina jest woda \(ok. 90%\). Pozostałymi składnikami są\: etanol \(9\-18%\), cukry \(0\-16%\) oraz składniki mineralne, fenole, substancje białkowe, barwnikowe, aromatyczne, garbniki, gliceryna oraz witamina C i witaminy z grupy B. Przedstawiono właściwości zdrowotne, bakteriobójcze i przeciwzapalne win gronowych. Założono, że wino może mieć pozytywny wpływ na organizm człowieka ze względu na swój skład chemiczny, zwracając szczególną uwagę na polifenole, w tym resweratrol. Wiele źródeł literaturowych wykazuje pozytywny wpływ resweratrolu na organizm człowieka"]

Wyników: 1

Obiektów na stronie:
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Błaszczyk, Jolanta Kucharczyk, Monika Seruga, Przemysław Piekara, Agnieszka Zimny, Sylwia Krzywonos, Małgorzata

2016
artykuł

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji