Filtry
  • Kolekcje
  • Publikacje grupowe
  • Typ pliku
  • Data wydania

Szukana fraza: [Abstrakt = "Glicerol \(gliceryna\) jest trójwodorotlenowym alkoholem alifatycznym nasyconym. Stosowany jest jako dodatek do żywności o symbolu E422. Znajduje zastosowanie jako niskokaloryczny słodzik, stabilizator, substancja utrzymująca wilgotność, nośnik oraz jako substancja do stosowania na powierzchnię. W ostatnich latach, w wyniku szybkiego rozwoju produkcji biopaliw, duże ilości glicerolu powstają jako produkt uboczny w wyniku reakcji transestryfikacji wykorzystywanej podczas produkcji biodiesla. Stało się to motorem poszukiwań nowych zastosowań glicerolu, które umożliwiłyby co najmniej zmniejszenie kosztów jego utylizacji. W pracy przedstawiono możliwości zagospodarowania glicerolu, m.in. w przemyśle chemicznym i biotechnologicznym, w żywieniu zwierząt gospodarskich, w biogazowni i inne."]

Wyników: 1

Obiektów na stronie:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji