Filters
  • Collections
  • Group objects
  • File type
  • Date

Search for: [Abstrakt = "Celem badań była ocena zawartości wybranych składników mineralnych w suszonej serwatce kwasowej uzyskanej podczas produkcji twarogu. W serwatce kwasowej w proszku oznaczono zawartość wody, białka, laktozy, tłuszczu, popiołu oraz kwasu mlekowego. Celem oznaczenia składników mineralnych próbki badanej serwatki mineralizowano na mokro. Ca, Mg, Zn, Fe, Mn i Cu oznaczano techniką płomieniowej spektrometrii absorpcji atomowej \(płomień acetylen – powietrze\). K i Na oznaczano techniką emisyjną \(płomień acetylen – powietrze\). P oznaczano metodą kolorymetryczną. Oceny zawartości oznaczonych składników mineralnych dokonano, obliczając i analizując stopień pokrycia przez 10 g badanej serwatki kwasowej w proszku uśrednionego zalecanego spożycia \(w przypadku Ca, P, Mg, Zn, Fe, Mn, Cu\) lub wystarczającego spożycia \(w przypadku K, Na\), oddzielnie dla populacji kobiet i mężczyzn w wieku 19\-50 lat o umiarkowanej aktywności fizycznej \[...\]"]

Number of results: 1

Items per page:

This page uses 'cookies'. More information