Filters
  • Collections
  • Group objects
  • File type
  • Date

Search for: [Abstrakt = "Celem opracowania było ukazanie znaczenia warzyw dla konsumenta, rolnictwai kraju. W prawidłowym żywieniu człowieka znaczące miejsce zajmują warzywa, któresą bogatym źródłem licznych witamin, składników mineralnych i wielu cennych związków biologicznie czynnych. W rolnictwie warzywa dostarczają \(2011 r.\)\: 6,5% produkcji globalneji 6,8% produkcji towarowej. Ich produkcja podlega koncentracji\; zmniejsza się liczba gospodarstw produkujących warzywa i wzrasta przeciętna powierzchnia uprawianych warzyww jednym gospodarstwie. Zmienia się powierzchnia uprawy warzyw w ogóle, w tym poszczególnych gatunków. Zmianie podlegają również plony – tendencja rosnąca oraz zbiory– zmienne tendencje bez wyraźnego kierunku. Warzywa i ich przetwory są przedmiotem wymiany handlowej z zagranicą ze zmiennym saldem. Dodatnie saldo występuje w obrotach z krajami UE\-12 i WNP, ujemne zaś z krajami UE\-15 i pozostałymi krajami"]

Number of results: 1

Items per page:

This page uses 'cookies'. More information