Filters
  • Collections
  • Group objects
  • File type
  • Content format
  • Date

Search for: [Abstrakt = "Celem pracy było zbadanie jakości, autentyczności i bezpieczeństwa mleka surowego sprzedawanego na miejskich targowiskach na terenie Olsztyna. W ramach określenia jakości mleka surowego dokonano oceny organoleptycznej, badań składu chemicznego oraz temperatury zamarzania, przeprowadzono badania podstawowych cech fizykochemicznych oraz ocenę stabilności koloidalnej \(próba alkoholowa\). W odniesieniu do jakości higienicznej mleka zbadano jego jakość mikrobiologiczną, cytologiczną, a także stopień zanieczyszczeń mechanicznych. Sprawdzono również obecność substancji hamujących w mleku oraz czy nie wykazywało cech świadczących o zafałszowaniu. Stwierdzono, że jedynie mleko A i B spełniało wszystkie wymagania odnośnie do jakości, autentyczności oraz bezpieczeństwa. Próbki C, E i F charakteryzowały się nieprawidłową jakością higieniczną, dodatkowo mleko E zostało zafałszowane przez rozwodnienie, natomiast D – wykazało nieprawidłową zawartość tłuszczu dla mleka krowiego"]

Number of results: 1

Items per page:

This page uses 'cookies'. More information