Filters
  • Collections
  • Group objects
  • File type
  • Date

Search for: [Abstrakt = "Jakość piwa jest kluczowym kryterium, które odgrywa coraz większą rolę na rynku browarniczym. Celem pracy było określenie jakości sensorycznej piw jasnych górnej fermentacji w stylu American Pale Ale \(APA\) i Witbier zarówno produkcji domowej \(odpowiednio DA i DW\), jak i komercyjnej pochodzącej z małych browarów rzemieślniczych \(odpowiednio RA i RW\) i dużych koncernów \(odpowiednio KA i KW\). Ocenę sensoryczną cech \(zapach, smak, smakowitość, nasycenie CO2 oraz goryczka\) metodą 5\-punktową przeprowadzono z udziałem zespołu 15 ekspertów. Jakość sensoryczna piwa domowego APA charakteryzowała się porównywalną jakością do piw komercyjnych RA i KA. Ponadto piwo DA uzyskało statystycznie istotnie \(p≤0,05\) najwyższą ocenę \(3,9\) za zapach w porównaniu z piwem rzemieślniczym RA \(3,2\). W stylu Witbier piwo domowe uzyskało porównywalną jakość \(3,4\), lecz tylko w odniesieniu do piwa KW \(3,8\). Opracowana receptura piwa DA może stanowić recepturę wyjściową do uzyskania wyrobu o wysokiej jakości"]

Number of results: 1

Items per page:

This page uses 'cookies'. More information