Filters
  • Collections
  • Group objects
  • File type
  • Date

Search for: [Abstrakt = "Na podstawie przeglądu literatury omówiono wpływ stopnia przenikania tlenu \(SPT\) przez opakowanie na wyróżniki jakościowe chłodzonego mięsa. Wykazano istotny wpływ SPT na zapewnienie odpowiedniej jakości i trwałości przechowywanego mięsa. Stwierdzono, że stopień przenikania tlenu przez materiał opakowaniowy ma istotny wpływ na\: ogólną liczbę bakterii, liczbę bakterii z rodzaju Pseudomonas i rodziny Enerobacteria\-ceae, liczbę bakterii psychrotrofowych, okres przechowywania, ocenę sensoryczną barwy, udział barwy czerwonej a\* i nasycenie barwy C\*. Nie ma natomiast wpływu na\: liczbę bakterii z rodzaju Lactobacillus, jasność barwy L\*, udział barwy żółtej b\*, kąt tonu barwy h°, ocenę sensoryczną soczystości i kruchości mięsa. Opinie badaczy dotyczące oddziaływania SPT przez opakowanie na ocenę sensoryczną zapachu są podzielone. Te kontrowersje mogą wynikać z faktu, iż autorzy utożsamiają barierowość opakowania jedynie ze stopniem przeni\-kalności tlenu, a nie uwzględniają przenikalności pary wodnej i innych gazów."]

Number of results: 1

Items per page:

This page uses 'cookies'. More information