@misc{Haraf_Gabriela_Wpływ_2014, author={Haraf, Gabriela}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2014.1.02}, year={2014}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2014, Nr 1 (12), s. 24-42}, language={pol}, abstract={Dostępne w literaturze wyniki badań przeprowadzonych na gęsiach wskazują, że genotyp ma znaczny wpływ na skład dysekcyjny tuszki, skład chemiczny i strukturę mięśni, a mniejszy na ich właściwości fizykochemiczne. Wpływ genotypu na podstawowy skład chemiczny mięśni gęsich uwidocznił się przede wszystkim w różnej zawartości lipidów. Badania nad żywieniem gęsi wykazały, że ptaki karmione restrykcyjnie odznaczały sięzbliżoną masą ciała i wydajnością rzeźną przy mniejszym otłuszczeniu tuszki, mniejszym zużyciu paszy i dobrej jakości mięsa w porównaniu z ptakami karmionymi do woli. Włączenie zielonek do żywienia gęsi wpływało przede wszystkim na zmniejszenie masy i otłuszczenia tuszki. Żywienie gęsi paszą z dodatkiem ziół nie spowodowało istotnych zmian w składzie chemicznym i właściwościach fizykochemicznych mięśni oraz tłuszczu sadełkowego. System odchowu (intensywny i półintensywny) różnicował skład kwasów tłuszczowych skóryz tłuszczem podskórnym i tłuszczu sadełkowego. Modyfikując skład paszy, można wpływaćna skład kwasów tłuszczowych lipidów mięsa}, type={artykuł}, title={Wpływ żywienia i genotypu gęsi na cechy dysekcyjne tuszkii jakość mięsa – przegląd badań naukowych}, keywords={gęsi, genotyp, żywienie, jakość mięsa, wartość rzeźna}, }