@misc{Bodakowska-Boczniewicz_Joanna_Znaczenie_2016, author={Bodakowska-Boczniewicz, Joanna and Garncarek, Zbigniew}, identifier={DOI: 10.15611/ijfsb.2016.1.01}, year={2016}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, description={International Journal of Food Science and Bioprocessing, 2016, Nr 1 (1), s. 9-24}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, language={pol}, abstract={Żywność pochodzenia roślinnego jest bogatym źródłem związków o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych oraz antyalergicznych. Większość z tych aktywnych biologicznie związków ma gorzki, cierpki, nieprzyjemny dla konsumenta smak, który jest głównym czynnikiem decydującym o wyborze produktu. W pracy dokonano przeglądu literaturowego trzech grup związków o gorzkim smaku: polifenoli, terpenów i glukozynolanów, pod kątem ich występowania oraz właściwości prozdrowotnych. Omówiono ich właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz ich rolę w prewencji chorób nowotworowych i układu krążenia}, type={artykuł}, title={Znaczenie gorzkich aktywnych biologicznie związków żywności w prewencji chorób}, keywords={gorzki smak, związki fenolowe, limonoidy, glukozynolany, usuwanie goryczy, bitter taste, phenolic compounds, limonoids, glucosinolates, bitterness removing}, }