@misc{Wyka_Joanna_Stan_2016, author={Wyka, Joanna and Haligowska, Natalia and Jabłońska, Ewa and Watras, Anna}, identifier={DOI: 10.15611/pn.2016.461.21}, year={2016}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 221-226}, language={pol}, abstract={W przypadku osób uprawiających sport na profesjonalnym poziomie znaczenie prawidłowego stanu odżywiania rośnie – często jest ono głównym determinantem osiąganych wyników, decydując o zwycięstwie lub porażce sportowca. Niesie to ze sobą konieczność racjonalnego odżywiania, warunkującego pokrycie zwiększonego zapotrzebowania związanego z ukierunkowaną aktywnością fizyczną, m.in. na energię, węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne oraz wodę. Należy podkreślić, że w wielu dyscyplinach sportowych masa ciała znacznie wpływa na zdolności wysiłkowe i osiągane wyniki sportowe. Oceniono kilkoma wyróżnikami antropometrycznymi stan odżywienia 20 mężczyzn uprawiających wioślarstwo w akademickich sekcjach sportowych Wrocławia. Prawie połowa badanych osób posiadała prawidłowy stan odżywienia oraz zawartość tkanki tłuszczowej. Typ atletyczny budowy ciała wykazano u 65% badanych wioślarzy}, type={artykuł}, title={Stan odżywienia wioślarzy z Wrocławia}, keywords={stan odżywienia, wioślarze, parametry antropometryczne, nutritional status, rowers, anthropometrical parameters}, }