@misc{Gniedziejko_Magdalena_Zachowania_2018, author={Gniedziejko, Magdalena and Lesiów, Tomasz}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2018.4.02}, year={2018}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies; 2018; Nr 4 (31); s. 31-51}, language={pol}, abstract={Cele artykułu stanowiły przedstawienie specyfiki produktów o obniżonej zawartości energetycznej oraz poznanie opinii i wiedzy ankietowanych na temat spożywania produktów light z wyszczególnieniem produktów mlecznych. Większość respondentów zna termin „żywność niskokaloryczna”, czyta informacje zawarte na etykietach, kierując się chęcią zmiany swoich nawyków żywieniowych, ciekawością lub przyzwyczajeniem, oraz wskazuje, że spożywanie produktów light sprzyja odchudzaniu. Tylko nieliczni badani (11%) zaliczają produkty light do żywności funkcjonalnej. Prawie połowa z nich nie ma wiedzy na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających z negatywnego wpływu składników dodawanych do produktów light, a 20% uważa, że można je spożywać bez ograniczeń. Jako kryteria wyboru mlecznych produktów light ankietowani wymieniają walory smakowe, skład produktu oraz cenę. Na chęć dotarcia do pełniejszej wiedzy na temat zdrowotnych aspektów spożywania żywności niskoenergetycznej wskazało 55% ankietowanych.}, title={Zachowania konsumenckie związane z wyborem mlecznych produktów light i ich uwarunkowania}, type={artykuł}, keywords={żywność funkcjonalna, żywność niskokaloryczna, produkty light, produkty mleczne, badania ankietowe}, }