@misc{Ciekańska_Agnieszka_Aspekty_2020, author={Ciekańska, Agnieszka and Lesiów, Tomasz}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2020.36.02}, year={2020}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2020, Nr 36, s. 27-56}, language={pol}, abstract={Słodki smak jest jednym z pięciu podstawowych, obok kwaśnego, gorzkiego, słonego i umami. Towarzyszy nam już od pierwszych dni życia, ponieważ w mleku matki obecna jest laktoza. Nadmierne spożycie węglowodanów ma jednak negatywny wpływ na zdrowie. Skłania to konsumentów do wyboru substancji słodzących i produktów, w których są one zawarte. W pracy przedstawiono substancje słodzące, ze szczególnym uwzględnieniem polioli, w świetle aktualnej wiedzy i aspektów prawnych. Omówiono warunki stosowania, podział, kwestie dotyczące bezpieczeństwa spożycia, intensywności słodzenia, etykietowania produktów, do których zostały dodane oraz podatku cukrowego wprowadzonego od stycznia 2021 roku. Wspomniano również o naturalnej zawartości polioli w żywności oraz ich wpływie na zdrowie. Są to substancje dobrze przebadane i bezpieczne. Mają działanie prebiotyczne, nie powodują próchnicy, ich wartość energetyczna, indeks insulinowy oraz glikemiczny są niższe niż w odniesieniu do sacharozy. Warto więc włączyć je do swojej diety.}, title={Aspekty prawne związane ze stosowaniem substancji słodzących, w tym polioli}, type={artykuł}, keywords={substancje słodzące, poliole, bezpieczeństwo spożycia, podatek cukrowy, zawartość w żywności, wpływ na zdrowie, sweeteners, polyols, safety of consumption, sugar tax, content in food, health effects}, }