@misc{Lesiów_Tomasz_Rola_2020, author={Lesiów, Tomasz and Kuchlewska, Magdalena}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2020.36.07}, year={2020}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2020, Nr 36, s. 113-126}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, language={pol}, abstract={Celem autorów pracy było przedstawienie roli przekąsek w codziennej diecie w Polsce i na świecie. Omówiono aktualny stan wiedzy na podstawie prowadzonych badań ankietowych w kraju i w ujęciu globalnym, z uwzględnieniem przekąsek zalecanych i niezalecanych w diecie człowieka dla różnych grup wiekowych. Spożywanie przekąsek ma duży udział w nawykach żywieniowych, szczególnie wśród nastolatków. Wiedza na temat wpływu zachowań żywieniowych związanych ze spożywaniem przekąsek na masę ciała i stan zdrowia ma kluczowe znaczenie dla określenia działań publicznych w zakresie promowania zdrowych nawyków żywieniowych. Wykazano, że preferencje smakowe względem przekąsek różnią się w zależności od regionu czy państwa. Zwrócono uwagę na dynamicznie rozwijający się sektor przekąsek mięsnych w Polsce i na świecie. Decyzje zakupowe dotyczące przekąsek powinny się opierać na wiedzy konsumentów, pozyskanej głównie w czasie edukacji szkolnej, a uzupełnionej informacjami ze środków masowego przekazu oraz na daleko idącej rozwadze/ roztropności.}, title={Rola przekąsek w żywieniu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem przekąsek mięsnych}, type={artykuł}, keywords={przekąski, nadwaga, częstotliwość spożywania, przekąski mięsne, snacks, overweight, frequency of eating, meat snacks}, }