@misc{Orkusz_Agnieszka_Owady_2021, author={Orkusz, Agnieszka}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2021.37.08}, year={2021}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2021, Nr 37, s. 151-160}, language={pol}, abstract={Zmiany klimatu, które zagrażają dobrobytowi następnych pokoleń, są dla ludzkości najpoważniejszym wyzwaniem. Kwestie dotyczące środowiska stają się dla konsumentów ważniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Owady jadalne to nowy składnik żywności o dużym potencjale, który może przyczynić się do zapewnienia światowego bezpieczeństwa żywnościowego i stanowić interesującą alternatywę pokarmową, zwłaszcza dla produktów mięsnych. W pracy omówiono uwarunkowania społeczne i przyrodnicze hodowli owadów jadalnych, zjawisko entomofagii, fazy rozwojowe owadów, charakterystyki wybranych gatunków owadów jadalnych o wysokim potencjale do wykorzystania jako żywność oraz przedstawiono ich wartość odżywczą.}, title={Owady jadalne – żywność przyszłości}, type={artykuł}, keywords={entomofagia, owady jadalne, hodowla, zmiany klimatu, wartość odżywcza, entomophagy, edible insects, breeding, climate change, nutritional value}, }