@misc{Harasym_Joanna_Obecny_2011, author={Harasym, Joanna}, year={2011}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 57-70}, language={pol}, abstract={Wysoka zawartość błonnika i obecność innych bioaktywnych składników czynią z owsa atrakcyjny komponent prawidłowej diety. Mimo badań nad możliwością włączenia owsa do diety bezglutenowej, wciąż brakuje jednoznacznego stwierdzenia o dopuszczeniu produktów pochodzących z owsa do spożycia przez osoby chore na celiakię. W pracy przedstawiono przegląd obecnego stanu wiedzy dotyczącego zasadności włączenia owsa i jego produktów do diety osób chorych na celiakię. W Polsce według zaleceń Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej z 2010 r. owies można ostrożnie wprowadzać do diety przy uwzględnieniu jedynie kilku ograniczeń. W celu osiągnięcia szerszej akceptacji owsa wymagana jest aktywna współpraca pomiędzy towarzystwami chorych na celiakię, autorytetami naukowymi i całym łańcuchem produkcji żywności.}, title={Obecny status owsa w diecie bezglutenowej}, type={artykuł}, keywords={choroba trzewna (celiakia), owies, celiac disease, oats}, }