@misc{Olszańska_Anna_Ocena_2011, author={Olszańska, Anna}, year={2011}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 204, s. 152-164}, language={pol}, abstract={Celem opracowania było wskazanie, jakie zmiany zachodziły w intensywności produkcji żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego w poszczególnych regionach Polski w latach 1999-2008. Posłużono się danymi GUS dotyczącymi wielkości skupu żywca w latach 1999, 2004 i 2008. W opracowaniu wykorzystano podstawowe metody z zakresu statystyki opisowej. Na każdym z analizowanych rynków zmiany regionalne miały inny przebieg i zachodziły z różną intensywnością. Stwierdzono, że na wszystkich tych rynkach większe zmiany w uporządkowaniu województw pod względem wielkości skupu wystąpiły w latach poprzedzających wejście Polski do UE.}, title={Ocena zróżnicowania wielkości skupu żywca wieprzowego, drobiowego i wołowego w Polsce w latach 1999-2008}, type={artykuł}, keywords={skup, województwa, żywiec wieprzowy, żywiec drobiowy, żywiec wołowy, purchasing, voivodeship, animals for slaughter}, }