@misc{Śliczna_Małgorzata_Wyniki_2011, author={Śliczna, Małgorzata}, year={2011}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 161, s. 182-190}, language={pol}, abstract={Rynek produktów ekologicznych oraz ich system dystrybucji w Polsce nadal się rozwija. W artykule podjęto próbę przedstawienia wyników badań ankietowych przeprowadzonych na grupie dystrybutorów produktów żywnościowych (takich jak sklepy, hurtownie, supermarkety) na terenie województw dolnośląskiego i wielkopolskiego. W badaniach wzięło udział 129 respondentów. Na ich podstawie scharakteryzowano stan systemu dystrybucji oraz perspektywy jego rozwoju. Ważnym punktem artykułu jest przedstawienie preferowanych kanałów dystrybucji produktów ekologicznych. Wydaje się, że termin slow food i związana z nim sprzedaż bezpośrednia jest formą najbardziej odpowiednią w przypadku żywności ekologicznej. Aby jednak odnaleźć się na rynku globalnym dystrybucja produktów ekologicznych musi dostosować się do panujących na rynku uwarunkowań.}, title={Wyniki badań systemu dystrybucji produktów ekologicznych w województwach dolnośląskim i wielkopolskim}, type={artykuł}, keywords={produkty ekologiczne, dystrybucja produktów ekologicznych, ekologia}, }