@misc{Karczewska_Marzena_Technologia_2010, author={Karczewska, Marzena and Kwiecień, Beata and Lesiów, Tomasz}, year={2010}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 135-148}, language={pol}, abstract={Celem pracy jest przedstawienie funkcjonowania systemu bezpieczeństwa żywności w warunkach procesu technologicznego wytwarzania kukurydzy i groszku konserwowego oraz jego oceny przez pracowników w wybranym zakładzie przetwórstwa owocowo-warzywnego. Omówiono potencjalne zagrożenia zdrowotne żywności, które mogą pojawić się na każdym etapie produkcji, przedstawiono wartość odżywczą i zdrowotną groszku i kukurydzy konserwowej oraz ich procesy technologiczne z uwzględnieniem różnic występujących pomiędzy nimi. Z przeprowadzonych w zakładzie ankiet wynika, że podstawą osiągnięcia dobrych jakościowo i bezpiecznych produktów są odpowiednio przeszkoleni pracownicy. Wskazano także na rolę zaangażowania i motywacji do pracy. Zaproponowano przedsięwzięcia mające na celu doskonalenie funkcjonowania Zakładu.}, title={Technologia produkcji kukurydzy i groszku konserwowego oraz funkcjonowanie systemu HACCP w wybranym zakładzie przetwórstwa owocowo-warzywnego}, type={artykuł}, keywords={kukurydza i groszek konserwowy, system HACCP, wartość odżywcza, motywacja pracowników}, }