@misc{Czarniecka-Skubina_Ewa_Zróżnicowanie_2023, author={Czarniecka-Skubina, Ewa}, contributor={Lesiów, Tomasz. Redaktor}, identifier={DOI: 10.15611/2023.61.9.02}, year={2023}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Czarniecka-Skubina, E. (2023). Zróżnicowanie możliwości wykorzystania herbaty w turystyce. W: T. Lesiów (red.), Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii (s. 33-46). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.}, language={pol}, abstract={Celem pracy jest opisanie herbaty, jej właściwości zdrowotnych i sensorycznych, zwyczajów z nią związanych i możliwości jej zastosowania w turystyce. Zaprezentowano zwyczaje związane z serwowaniem i rytuałami herbaty w różnych krajach. Herbata może być produktem turystycznym, gdyż wiąże się zarówno z codziennym spożyciem podczas posiłków, takich jak śniadanie, kolacja, ale może być też napojem spożywanym w ramach relaksu. Jej zastosowanie w turystyce nawiązuje do odwiedzin miejsc uprawy, miejsc przetwarzania, festiwali oraz muzeów. Można też podróżować po szlakach kulinarnych związanych z herbatą, gdzie poznaje się historię, uprawy, sposoby przetwarzania i rytuały związane z herbatą.}, title={Zróżnicowanie możliwości wykorzystania herbaty w turystyce}, type={rozdział}, keywords={herbata, właściwości, turystyka, szlaki kulturowe, tea, properties, tourism, cultural trials}, }