@misc{Tokarczyk_Grzegorz_Polski_2023, author={Tokarczyk, Grzegorz and Bienkiewicz, Grzegorz and Krzywiński, Tomasz}, contributor={Lesiów, Tomasz. Redaktor}, identifier={DOI: 10.15611/2023.61.9.04}, year={2023}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Tokarczyk, G., Bienkiewicz, G. i Krzywiński, T. (2023). Polski karp innowacyjnie. W: T. Lesiów (red.), Doskonalenie jakości usług przewodnickich w dobie pandemii (s. 60-85). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.}, language={pol}, abstract={W Polsce ryby spożywa się okazjonalnie i są to przeważnie ryby morskie, natomiast wyjątkowo mała jest konsumpcja ryb słodkowodnych, które mogą w obecnych czasach stać się atrakcyjnym surowcem poszerzającym asortyment wyrobów przemysłu rybnego. Za wykorzystaniem ryb słodkowodnych przemawia przede wszystkim wszechobecna dostępność wód słodkich oraz cena tych ryb. Niechęć konsumentów do karpiowatych ryb słodkowodnych wynika głównie z dużej pracochłonności związanej z przygotowaniem ich do konsumpcji. Karp wciąż postrzegany jest w Polsce jako ryba wigilijna, spożywana w okresie Świąt Bożego Narodzenia, a jego średnie roczne spożycie w przeliczeniu na ryby całe wynosi niecałe 0,5 kg na osobę. Aby zniwelować niechęć do spożywania mięsa ryb, zerwać ze stereotypem mało akceptowalnego zapachu, żywności mało wygodnej ze względu na problemy przygotowania kulinarnego oraz dużą liczbę ości, należy pomyśleć o opracowaniu produktów łatwych i wygodnych w spożyciu (convenience food) lub gotowych do bezpośredniego spożycia (ready-to-eat food).}, title={Polski karp innowacyjnie}, type={rozdział}, keywords={karp, mięso rozdrobnione, produkty innowacyjne, żywność przekąskowa, żywność hybrydowa, common carp, comminuted meat, innovatice products, snack food, hybrid food}, }