@misc{Śliwińska_Agata_Lody_2013, author={Śliwińska, Agata and Lesiów, Tomasz}, year={2013}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2013, Nr 1 (8), s. 65-78}, language={pol}, abstract={W pracy wyjaśniono pojęcie żywności funkcjonalnej oraz opisano walory żywieniowe i zdrowotne lodów. Omówiono propozycje nowoczesnych technologii w produkcji lodów probiotycznych. Badając kontekst sezonowości spożycia tego wyrobu, przeprowadzono badania ankietowe, na podstawie których wnioskowano o przesłankach decyzji zakupowych przez konsumentów lodów, stanie wiedzy nabywców dotyczącej ich wartości odżywczej i zdrowotnej oraz stopniu zainteresowania nową generacją tego artykułu spożywczego, tj. lodów probiotycznych zaliczanych do żywności funkcjonalnej}, title={Lody jako żywność funkcjonalna - badania konsumenckie}, type={artykuł}, keywords={żywność funkcjonalna, wartość odżywcza i zdrowotna lodów, lody probiotyczne, decyzje zakupowe, functional food, nutritional and health value of the ice cream, probiotic ice cream, purchasing decision}, }