@misc{Sterczyńska_Monika_Wpływ_2013, author={Sterczyńska, Monika and Jakubowski, Marek and Poreda, Aleksander}, year={2013}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2013, Nr 3 (10), s. 103-113}, language={pol}, abstract={Podczas procesu klarowania brzeczki piwnej w kadzi wirowej dobór odpowiedniej konstrukcji oraz parametrów procesów gwarantuje prawidłowy przebieg oddzielenia osadu gorącego od brzeczki. W pracy przedstawiono wyniki analizy wpływu dwóch nowatorskich konstrukcji otworów wlotowych w kadzi wirowej na czasy występowania poszczególnych etapów formowania się stożka osadu zastępczego. W wyniku eksperymentu wykazano, iż użycie zaprojektowanych dysz znacznie skróciło czas zjawiska formowania się stożka osadu. Najbardziej skuteczny w realizacji procesu klarowania okazał się otwór wlotowyo konstrukcji dyszy płaskiej}, title={Wpływ kształtu otworu wlotowego kadzi wirowej na formowanie się stożka osadu zastępczego}, type={artykuł}, keywords={kadź wirowa, osad zastępczy, klarowanie, brzeczka piwna, whirlpool, hot trub, separation, beer wort}, }