@misc{Wesołowska-Trojanowska_Marta_Wykorzystanie_2014, author={Wesołowska-Trojanowska, Marta and Targoński, Zdzisław}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2014.1.07}, year={2014}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2014, Nr 1 (12), s. 102-119}, language={pol}, abstract={Procesy biotechnologiczne są zaliczane do atrakcyjnych kierunków zagospodarowania i przetwarzania serwatki. Serwatka jako produkt uboczny jest tanim substratem dla różnych procesów i jednocześnie jest bardzo cenna ze względu na swój skład. Dobranie odpowiednich mikroorganizmów, mających zdolność do przekształcania składników zawartych w serwatce (głównie laktozy), oraz właściwych warunków procesu pozwala na uzyskanie wartościowych produktów wykorzystywanych najczęściej w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym}, title={Wykorzystanie serwatki w procesach biotechnogicznych}, type={artykuł}, keywords={serwatka kwasowa, kwasy organiczne, guma ksantanowa, etanol, napoje serwatkowe}, }