@misc{Kapusta_Franciszek_Drobiarstwo_2011, author={Kapusta, Franciszek}, year={2011}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Drobiarstwo tworzy logistyczny łańcuch dostaw produktów wytwarzanych z surowców pozyskiwanych z drobiu rozumiany jako sieć powiązań współzależnych organizacji, kierujących, kontrolujących i usprawniających przepływy rzeczowe oraz informacyjne. Ma dwa segmenty: mięsny i jajczarski. W opracowaniu poddano analizie funkcjonowanie segmentu mięsnego. Drobiarstwo mięsne systematycznie się rozwija we wszystkich swych ogniwach, a największy postęp dokonuje się w zakresie bazy surowcowej. Dzięki właściwościom odżywczym mięsa drobiowego wzrasta jego spożycie, a Polska staje się coraz większym eksporterem produktów drobiarstwa w Unii Europejskiej. Około 2/3 eksportu kierowane jest do krajów Unii. Wzrasta samowystarczalność Polski w produktach drobiarstwa. (abstrakt oryginalny)}, language={pol}, title={Drobiarstwo mięsne w Polsce i jego powiązania z rynkiem Unii Europejskiej. Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16), s. 398-411}, type={artykuł}, keywords={drobiarstwo, produkty, właściwości odżywcze, samowystarczalność, powiązania, poultry meat producing, products, nutritional characteristics, self-sufficiency, relations}, }