@misc{Gołoś_Aleksandra_Wpływ_2014, author={Gołoś, Aleksandra and Piotrowski, Dariusz and Grzegory, Piotr and Wojnowski, Mariusz}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2014.4.03}, year={2014}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2014, Nr 4 (15), s. 31-42}, language={pol}, abstract={Celem pracy była analiza wpływu temperatury na strukturę i barwę truskawek suszonych metodą konwekcyjną, próżniową oraz konwekcyjno-próżniową. Zamrożone i rozmrożone truskawki odmiany Senga Sengana poddano suszeniu konwekcyjnemu, próżniowemu i konwekcyjno-próżniowemu (dwuetapowemu, w etapie pierwszym usuwano 50% wody) w temperaturach otoczenia około 45, 55 i 65ºC. Ponadto dla środkowej temperatury (55°C) zaproponowano suszenie dwuetapowe z usunięciem 30, 50 i 70% początkowej zawartości wody w etapie konwekcyjnym. Zmiany struktury oceniano za pomocą pomiarów liniowych wykorzystywanych do wyznaczenia skurczu (osiowego i promieniowego) oraz barwnych fotografii wykonanych za pomocą kamery i optycznego stereoskopowego mikroskopu. Barwę oznaczono za pomocą fotokolorymetru odbiciowego w układzie CIE L*a*b*. Zarówno suszenie próżniowe, jak i dwuetapowe pozwoliło uzyskać skurcz osiowy oraz promieniowy truskawek niższy dla suszenia konwekcyjnego}, title={Wpływ temperatury na strukturę i barwę truskawek suszonych wybranymi metodami}, type={artykuł}, keywords={truskawki, suszenie konwekcyjne, suszenie próżniowe, suszenie konwekcyjno-próżniowe, struktura, stosowanie mikroskopu optycznego, barwa, strawberries, convective, vacuum, convective − vacuum drying, structure, the use of optical microscopy, color}, }