@misc{Tymoszuk_Marta_Ocena_2015, author={Tymoszuk, Marta and Orkusz, Agnieszka}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2015.4.06}, year={2015}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2015, Nr 4 (19), s. 94-104}, language={pol}, abstract={Odpowiednio dobrana dieta szpitalna pozwala zachować dobry stan zdrowia i powinna być traktowana podczas pobytu w szpitalu jako integralna część procesu leczenia, współdecydująca o jego efektywności i szybkości powrotu do zdrowia. Celem pracy była ocena wartości energetycznej i odżywczej diet szpitalnych realizowanych w wybranym szpitalu województwa dolnośląskiego oparta na teoretycznej analizie jadłospisów z zastosowaniem programu komputerowego Dietetyk 2. Obliczono wartość energetyczną, zawartość: białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika; składników mineralnych: Ca i Fe, witamin A i C oraz soli dla 40 całodziennych jadłospisów szpitalnych z czterech pór roku: wiosny, lata, jesieni i zimy [...]}, title={Ocena wartości energetycznej i odżywczej diet szpitalnych na podstawie jadłospisów dekadowych}, type={artykuł}, keywords={dieta, jadłospis, szpital, zalecenia żywieniowe, diet, menu, hospital, foods recommendation}, }