@misc{Breza-Boruta_Barbara_Powietrze_2016, author={Breza-Boruta, Barbara and Szala, Beata and Kroplewska, Magdalena}, identifier={DOI: 10.15611/pn.2016.461.04}, year={2016}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 461, s. 42-54}, language={pol}, abstract={W pracy określono koncentrację aerozolu bakteryjnego i grzybowego w powietrzu hal produkcyjnych zakładu mięsnego. Szczególną uwagę zwrócono na występowanie potencjalnie patogennych bakterii Listeria spp. i Escherichia coli. Badania wykonano w 7 punktach pomiarowych wyznaczonych na różnych etapach procesu produkcji oraz w holu wewnętrznym zakładu. Próbki powietrza pobierano metodą zderzeniową za pomocą impaktora MAS-100 Eco. Wykazano większą koncentrację bakterii i grzybów pleśniowych w powietrzu hal produkcyjnych w strefie niskiego ryzyka niż w strefie wysokiego ryzyka. W badanym powietrzu sporadycznie występowały pałeczki E. coli, natomiast inne bakterie grupy coli stwierdzono w sześciu punktach pomiarowych. Ponadto wykazano obecność bakterii z rodzaju Listeria, a identyfikacja molekularna potwierdziła wśród wyizolowanych szczepów L. monocytogenes. Powietrze może stanowić zatem źródło skażenia zarówno drobnoustrojami saprofitycznymi, jak i patogenami na różnych etapach produkcji}, title={Powietrze na liniach produkcyjnych zakładu mięsnego jako źródło zanieczyszczenia mikrobiologicznego}, type={artykuł}, keywords={powietrze wewnętrzne, skażenie mikrobiologiczne, mikroorganizmy, Listeria, zakład mięsny, indoor air, microbial contamination, microorganisms, meat plant}, }