@misc{Dębski_Maciej_Jakość_2017, author={Dębski, Maciej}, identifier={DOI: 10.15611/pn.2017.473.13}, year={2017}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 148-159}, language={pol}, abstract={Mikroprzedsiębiorstwa są istotną grupą podmiotów na rynku turystycznym. Celowe więc jest stawianie pytań dotyczących ich konkurencyjności. W opracowaniu skoncentrowano się na podmiotach oferujących usługi noclegowe. Hipoteza badawcza zakłada, że komunikując jakość produktów, kładą one nacisk na elementy fizyczne, nie wykorzystują zaś w pełni potencjału związanego z „czynnikiem ludzkim”, w tym rodzinnego charakteru podmiotów. W celu jej weryfikacji przeprowadzono badanie pilotażowe polegające na analizie stron www 100 obiektów, które zostało pogłębione analizą 300 opinii udzielonych w serwisie booking.com. Wyniki pokazały, że dzięki osobie właściciela, jego zaangażowaniu i pracy firma rodzinna ma możliwości wyróżnienia się w zakresie jakości obsługi. Jednocześnie jednak w przekazie marketingowym relatywnie słabo wykorzystywany jest właściciel obiektu, pomimo że gestor i poziom obsługi należą do kluczowych treści w rekomendacjach udzielanych przez turystów}, title={Jakość jako element komunikacji marketingowej rodzinnego mikroprzedsiębiorstwa turystycznego świadczącego usługi noclegowe}, type={artykuł}, keywords={przedsiębiorstwo rodzinne, jakość, turystyka, komunikacja marketingowa, family business, quality, tourism, marketing communication}, }