@misc{Bodakowska-Boczniewicz_Joanna_Znaczenie_2016, author={Bodakowska-Boczniewicz, Joanna and Garncarek, Zbigniew}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2016.4.01}, year={2016}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies; 2016; Nr 4 (23); s. 9-25}, language={pol}, abstract={Żywność pochodzenia roślinnego jest bogatym źródłem związków o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych oraz antyalergicznych. Większość z tych aktywnych biologicznie związków ma gorzki, cierpki, nieprzyjemny dla konsumenta smak, który jest głównym czynnikiem decydującym o wyborze produktu. W pracy dokonano przeglądu literaturowego trzech grup związków o gorzkim smaku: polifenoli, terpenów i glukozynolanów, pod kątem ich występowania oraz właściwości prozdrowotnych. Omówiono ich właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz ich rolę w prewencji chorób nowotworowych i układu krążenia}, title={Znaczenie gorzkich aktywnych biologicznie związków żywności w prewencji chorób}, type={artykuł}, keywords={gorzki smak, związki fenolowe, limonoidy, glukozynolany, usuwanie goryczy, bitter taste, phenolic compounds, limonoids, glucosinolates, bitterness removing}, }