@misc{Mizgier-Gralińska_Paulina_Zastosowanie_2019, author={Mizgier-Gralińska, Paulina}, contributor={Kucharska, Alicja. Promotor and Kolniak-Ostek, Joanna. Promotor pomocniczy}, year={2019}, rights={Wszystkie prawa zastrzeżone (Copyright)}, publisher={Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu}, description={W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej}, language={pol}, abstract={Celem niniejszej pracy było pozyskanie ekstraktów antocyjanów acylowanych i nieacylowanych z wybranych owoców i warzyw, a następnie opracowanie i zoptymalizowanie parametrów procesu suszenia rozpyłowego ekstraktów antocyjanowych z wybranymi nośnikami (maltodekstryna, inulina). W pracy podjęto również próbę oceny stabilności mikrokapsułkowanych antocyjanów podczas przechowywania wybranych produktów żywnościowych (napoje truskawkowe, jogurty).}, title={Zastosowanie suszenia rozpyłowego do stabilizacji antocyjanów}, type={rozprawa doktorska}, keywords={antocyjany, antocyjany acylowane, mikroenkapsulacja, maltodekstryna, inulina}, }