Deficyt i dług jako kategorie objęte dyscypliną fiskalną - Zioło, Magdalena (Deficit and Debt as Categories of Fiscal Discipline, 2011)
W artykule zaprezentowano deficyt i dług jednostek sektora publicznego, jako kategorie podlegające regulacji ze strony państwa i będące przedmiotem oddziaływania w ramach dyscypliny fiskalnej. Wskazano na dokonującą się zmianę orientacji wobec instrumentów oddziaływania fiskalnego, które z narzędzi administracyjnych stały się narzędziami zarządczymi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 589-599
Keywords: dyscyplina fiskalna; budżet; deficyt; dług