Sukcesja podatkowa a aport przedsiębiorstwa - Sobów, Elżbieta (Company Contribution and the Succession Tax, 2011)
W niniejszym artykule analizie poddano zagadnienie podatkowe dotyczące uznania za koszt uzyskania przychodu zapłaconych odsetek od kredytów obrotowych, wniesionych aportem łącznie z pozostałą częścią przedsiębiorstwa. W przedstawionej sytuacji mocą aktu notarialnego doszło do aportu przedsiębiorstwa, spółka stoi na stanowisku, że odsetki zapłacone z tytułu przejętych kredytów obrotowych stanowią koszt uzyskania przychodu. Zdaniem organów podatkowych zapłacone odsetki od ww. kredytu obrotowego nie są kosztem podatkowym ze względu na brak sukcesji podatkowej w przypadku aportu przedsiębiorstwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 548-556
Keywords: aport przedsiębiorstwa; sukcesja podatkowa