Controlling procesów biznesowych - wybrane aspekty - Szydełko, Łukasz (Business Process Controlling - Some Aspects, 2011)
W artykule przedstawiono istotę i cele controllingu procesów biznesowych, w kontekście zarządzania przedsiębiorstwami zorientowanymi procesowo. Zarządzanie procesami biznesowymi wymaga od właścicieli procesów znajomości kształtowania się specyficznych mierników. Muszą one być w odpowiedni sposób modelowane i spełniać określone kryteria jakościowe. Powinny być również określone na podstawie specjalnych atrybutów i ustawione w odpowiednie kategorie. Tylko takie podejście może być czynnikiem wpływającym na ustalenie efektywnego systemu pomiaru dokonań w controllingu procesów biznesowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 577-585
Keywords: controlling procesów biznesowych; mierniki procesów; pomiar dokonań