Konwergencja w zakresie innowacyjności europejskiej przestrzeni regionalnej – próba oceny - Strahl, Danuta (Convergence in the range of innovation of European regions – assessment attempt, 2011)
W artykule przedstawiono wyniki badań nad konwergencją procesów zachodzących w europejskiej przestrzeni regionalnej w zakresie innowacyjności. Badania przeprowadzono w latach 1999-2006 przy wyodrębnieniu sześciu grup regionów, w tym trzech zawierających regiony państw Unii Europejskiej odnoszące się do globalnej przestrzeni, państw „starej piętnastki” i grupy 12 państw włączonych do UE w roku 2004, a trzech zawierających regiony stołeczne wydzielonych grup państw. Do badania przyjęto sześć charakterystyk ilustrujących innowacyjność na szczeblu regionów NUTS-2. Podstawą do oceny procesów konwergencji była miara dyspersji, jaką jest odchylenie standardowe logarytmu naturalnego wartości przyjętych do badania cech.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 180, s. 66-80
Keywords: innowacyjność; konwergencja; europejska przestrzeń regionalna