Zróżnicowanie innowacyjności w klasach regionów europejskiej przestrzeni wydzielonych ze względu na strukturę pracujących - Markowska, Małgorzata (Diversification of Innovation in the Classes of European Space Regions Distinguished with Regard to Employment Structure, 2011)
Artykuł przedstawia ocenę stopnia zróżnicowania europejskiej przestrzeni regionalnej ze względu na wybrane charakterystyki ilustrujące innowacyjność typu INPUT oraz OUTPUT. Ocenę przeprowadzono w dwóch wymiarach: globalnym dotyczącym 265 regionów UE szczebla NUTS-2 oraz grupowym, w klasach regionów wyłonionych ze względu na strukturę gospodarki ilustrowaną strukturą pracujących w czterech sektorach gospodarki: rolnictwa, przemysłu, usług rynkowych i nierynkowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 180, s. 92-105
Keywords: innowacyjność; region; struktura pracujących