Rozwój regionalny na przykładzie nowych regionów Unii Europejskiej - Łaźniewska, Ewa; Chmielewski, Roman (Regional development on the example of new regions of the European Union, 2011)
Artykuł ukazuje dające się zaobserwować tendencje, które miały miejsce w latach 1999-2006 w 10 krajach dawnej Europy Wschodniej zarówno w zróżnicowaniach terytorialnych rozwoju ekonomicznego, jak i w poziomie tego rozwoju w układach terytorialnych. Analizuje rozwój ekonomiczny na poziomie jednostek NUTS-3, obejmuje więc kraje, w których istnieje dość reprezentatywny podział na te jednostki, czyli: Bułgarię, Czechy, Estonię, Litwę, Łotwę, Polskę, Rumunię, Słowację, Słowenię oraz Węgry.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 180, s. 106-117
Keywords: rozwój regionalny; region; wskaźnik Theila