Przyczyny greckiego kryzysu - Rymarczyk, Jerzy (Reasons of the Greek Crisis, 2011)
W artykule autor analizuje główne przyczyny wybuchu kryzysu gospodarczego w Grecji. Zalicza do nich: błędną politykę gospodarczą państwa, niepodejmowanie zmian strukturalnych gospodarki oraz niewykorzystanie szans globalizacji i członkostwa w UE dla podniesienia konkurencyjności gospodarki. Wskazuje też na szanse wyjścia z kryzysu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, s. 175-184
Keywords: bilas płatniczy; eksport; deficyt budżetowy; przyczyny kryzysu; kryzys gospodarczy; balance of payments; export; budget deficit; causes of crisis; economic crisis