A Quality Evaluation Model of Cots Components Ontology in Management Information System Domain - Konys, Agnieszka; Wątróbski, Jarosław (Model oceny jakości ontologii wspomagającej proces wyboru składników COTS w dziedzinie systemów informatycznych zarządzania, 2011)
Celem niniejszego artykułu jest próba oceny jakości autorskiej ontologii składników COTS w obszarze Systemów Informatycznych Zarządzania (SIZ). W tym celu dokonano szczegółowej analizy dostępnych metod i narzędzi wspierających ocenę ontologii. Umożliwiło to wybór narzędzia weryfikującego jakość opracowanej ontologii. W części autorskiej zaadoptowano metodologię OntoClean na potrzeby oceny jakości ontologii składników COTS w odniesieniu do dziedziny SIZ. Opracowano postać formalną samego modelu oceny jakości oraz przeprowadzono badania eksperymentalne dla wskazanej ontologii. Całość kończą wnioski z przeprowadzonych badań.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 187, s. 48-58
Keywords: ontologia; informatyczne systemy zarządzania; system informacyjny