Rola użytkownika w procesie zarządzania jakością oprogramowania - Gryncewicz, Wiesława (Role of the User in the Process of Software Quality Management, 2011)
Problematyka jakości oprogramowania jest w ostatnim czasie jedną z najważniejszych we wszystkich zastosowaniach informatyki. W artykule przedstawiono genezę oraz ewolucję nauki o jakości i ukazano na tym tle zagadnienia związane z zarządzaniem jakością oprogramowania. Szczególny nacisk został położony na wykazanie roli użytkownika końcowego w tym procesie. Zgodnie z tradycyjnym podejściem testowanie i nadzorowanie jakości oprogramowania umieszczone było na krańcowych etapach cyklu produkcji. Wprowadzenie zarządzania jakością wymaga kontroli jakości oprogramowania w całym procesie produkcyjnym. Umieszczenie użytkownika w centrum tego procesu, powiązanie jego wymagań i celów biznesowych z testami pozwoli firmom informatycznym na lepsze dopasowanie swoich produktów do potrzeb i oczekiwań klientów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 187, s. 142-151
Keywords: jakość; zarządzanie jakością; jakość oprogramowania; informatyka; quality; quality management; software quality; information science