Dwa typy histerezy w modelach ekonomiczno-społecznych i pokrewnych - Ostasiewicz, Katarzyna (Two Types of Hysteresis in Economic-Sociological and Related Models, 2011)
Ogólnie rzecz biorąc, zjawisko histerezy polega na zależności stanu danego układu nie tylko od wpływu bodźców zewnętrznych, ale także od jego własnej historii. Często efekt ten jest niemal niezauważalny. Istnieją jednak dziedziny, w których odgrywa on pierwszorzędną rolę i musi zostać uwzględniony w ich realistycznym opisie. W jednej kategorii zjawisk efekt histerezy prowadzi do możliwości utknięcia układu w "pułapce": społecznej, ekologicznej lub ekonomicznej, co może być właściwością bardzo niepożądaną z punktu widzenia ludzkiego uczestnika, zwłaszcza w przypadku gdy jest takiej możliwości nieświadomy. W drugiej kategorii zjawisk mogą pojawić się cykliczne oscylacje współzależnych wielkości. W niniejszej pracy przedstawiono pokrótce obydwa efekty - "pułapki" oraz oscylacji, na przykładach układów fizycznych, ekologicznych i społeczno-ekonomicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 165, s. 94-110
Keywords: histereza; model Brocka–Durlaufa; model Goodwina