Interfejs marketingowo-finansowy jako przedmiot badań integrujący metody analiz portfelowych - Golik-Górecka, Grażyna (Marketing-Financial Interface as a Subject of Research Integrating the Methods of Portfolio Analysis, 2011)
W artykule zaprezentowano wnioski dotyczące rozpoznania interfejsu marketingowo-finansowego, wynikające z australijskich badań marketingowych. Uzupełniają je ogólne założenia i wstępne wnioski z badań prowadzonych metodą case study research w polskich przedsiębiorstwach. Firmy australijskie wykorzystywały więcej metod niż firmy polskie, które napotykały istotne bariery informacyjne. W procesie ewolucji interfejsu marketingu, finansów i IT stale wykorzystywane są kryteria zarówno finansowe, jak i niefinansowe oraz metody statystyczno-informatyczne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 161, s. 92-103
Keywords: analizy portfelowe; interfejs marketingowo-finansowy; badania marketingowe