Tradycyjna sprzedaż osobista w świetle opinii klientów (na przykładzie firmy Avon) - Rynkiewicz, Maria; Oczachowska, Alina (Tradycyjna sprzedaż osobista w świetle opinii klientów (na przykładzie firmy Avon) / Traditional Personal Selling in the Light of Customers' Opinions (on the Example of Avon), 2011)
Celem pierwszej części badania było rozpoznanie postawy klientów firmy Avon wobec sprzedaży osobistej, natomiast celem obserwacji konsultantów było stwierdzenie, w jakim stopniu wykorzystują oni w swej pracy znane techniki sprzedaży. Klienci nie krytykują nachalnej czy niewłaściwej postawy sprzedawcy ani nie wierzą, że się nimi manipuluje, skłaniając ich do kupna niepotrzebnych rzeczy. Zewnętrzny wizerunek konsultantów jest dopracowany z dużą starannością i może być uznany za bardzo profesjonalny. Natomiast ich umiejętności sprzedażowe rozwijają się dzięki intuicji i chęci pomocy klientowi. Wybrane techniki stosują bezwiednie i są przekonani, że wykonują swą pracę rzetelnie i uczciwie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 161, s. 173-181
Keywords: sprzedaż osobista; marketing; Avon; konsultant; klient