Stosunki międzynarodowe "ery pokryzysowej" : kryzys gospodarczy lat 2007-2009 i jego implikacje dla polityki i ekonomii światowej - Skoczylas-Nyz, Anna (International Relationship after Global Crisis : the financial Crisis 2007-2009 and the Effects for Politics and Economy in the World, 2010)
Kryzys gospodarczy 2007-2009, powoduje trwałe zmiany w dotychczasowej architekturze gospodarczej świata. Co wskazuje na tak wielkie zmiany i do czego mogą one doprowadzić w relacjach międzynarodowych? Niniejszy artykuł stanowi próbę odpowiedzi na te pytania. Realizacja tego celu następuje poprzez analizę mechanizmów i instytucji, które bezpośrednio wywołały światowy kryzys, ukazanie jego wpływu na sferę realną gospodarki strefy euro, kraje rozwijające się, w tym kraje Europy Środkowo-Wschodniej, Unię Europejską ze szczególnym uwzględnieniem Polski, a następnie przedstawienie propozycji, które według autorki przyczynią się do jego pokonania. Autorka ujmuje pojęcie kryzysu światowego w jego szerszym kontekście i w tym jego wymiarze, który stwarza szansę na trwały rozwój.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 149, s. 359-368
Keywords: globalizacja; kryzys finansowy; konsekwencje