Doskonalenie zasad klasyfikacji i identyfikacji zakładów opieki zdrowotnej w rejestrze zakładów opieki zdrowotnej - Nyczaj, Krzysztof (Improvement of Classification and Identification Principles of Health Care Facilities in Their Register, 2010)
Autor omawia zasady klasyfikacji i identyfikacji zakładów opieki zdrowotnej (tzw. kody resortowe) oraz sposób ich kształtowania się na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat. Zmiany w systemie opieki zdrowotnej, których jednym ze skutków jest coraz większy poziom różnorodności i stopień komplikacji relacji i procesów w nim zachodzących, powodują wzrost zapotrzebowania na coraz bardziej precyzyjne narzędzia opisu zakresu przedmiotowego działalności placówek ochrony zdrowia oraz sposobów ich identyfikacji (systemy kodowania). Głównymi przyczynami tych zmian były: zmiany systemowe w organizacji opieki zdrowotnej na przełomie lat 1998-1999, wprowadzenie powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego, a następnie doskonalenie zasad kontraktowania świadczeń zdrowotnych przez płatnika publicznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 142, s. 140-155
Keywords: kody resortowe; struktura organizacyjna; rejestry zakładów opieki zdrowotnej