Tendencje rozwoju regionalnej i międzyregionalnej wymiany handlowej - Rymarczyk, Jerzy (Tendencies in the Development of the Regional and Interregional Commercial Exchange, 2010)
W artykule zaprezentowano rozmiary oraz kierunki wymiany handlowej w ramach regionów i między regionami świata. Zwrócono przy tym uwagę na rosnący udział zjawiska zaawansowanej integracji w strefach wolnego handlu, który jest reakcją na niedostatki regulacji multilateralnych dokonywanych w ramach WTO.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 132, s. 253-262
Keywords: wymiana wewnątrzregionalna; wymiana międzyregionalna; zaawansowana integracja ekonomiczna; efekt kreacji i przesunięcia handlu