Zachowania organizacyjne w firmach wysokiej efektywności w okresie kryzysu i odnowy - wyniki badań - Zbierowski, Przemysław (Organizational Behaviours in High Performing Organizations in Crisis and Recovery - Research Results, 2010)
Artykuł przedstawia wyniki badań w zakresie pozytywnych zachowań organizacyjnych w firmach wysokiej efektywności. Zakorzeniony jest w nurtach pozytywnej nauki o organizacji (POS) oraz organizacji wysokiej efektywności (HPO). Badania przeprowadzono na małej grupie gazel - szybko rozwijających się małych i średnich przedsiębiorstw, z wykorzystaniem analizy obwodowej danych (DEA). Wyniki badań wskazują na różny poziom pozytywnych zachowań organizacyjnych wśród firm wysokiej efektywności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 630-648
Keywords: organizacje wysokiej efektywności; pozytywna nauka o zarządzaniu; analiza obwodowa danych