Realizacja strategii CSR we współpracy z organizacjami pozarządowymi - Reichel, Janusz (The Implementation of CSR Strategies Based on Co-Operation with NGOs, 2010)
Analizując strategie społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw (ang. Corporate Social Responsibility - CSR), łatwo zauważyć, że wiele działań tzw. społecznie odpowiedzialnych nie mogłoby zostać zrealizowanych bez współpracy przedsiębiorstwa z partnerami społecznymi z jego otoczenia. Artykuł jest poświęcony współpracy między sektorowej i analizuje istniejący obecnie zakres współpracy między sektorem organizacji biznesowych a sektorem organizacji pozarządowych. Opisując ten obszar zagadnień, nie sposób nie odnieść się chociaż krótko do różnych teoretycznych ujęć opisujących współpracę między organizacjami oraz do samej idei CSR, która potencjalnie sama stwarza ramy dla rozwoju współpracy między omawianymi sektorami. Zaprezentowane zostaną wyniki ogólnopolskich badań własnych poświęconych współpracy przedsiębiorstw z organizacjami pozarządowymi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 100, s. 97-109
Keywords: społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw; społeczne zaangażowanie; organizacje pozarządowe

Społeczne zaangażowanie przedsiębiorstw we współpracę z organizacjami pozarządowymi w Polsce - Rudnicka, Agata (Corporate Community Involvement in Co-Operation with NGOs In Poland, 2010)
Chcąc zarządzać relacjami społecznymi z różnymi grupami interesariuszy, przedsiębiorstwa mogą korzystać z wielu fonii zaangażowania różniących się stopniem złożoności i wymagających różnego nakładu środków. NGOs, jako jedna z grup interesariuszy, coraz częściej nawiązują współpracę z przedsiębiorstwami, by wspólnie działać na rzecz społeczeństwa. Paleta możliwości współdziałania przedsiębiorstw z organizacjami pozarządowymi jest bogata. Jednak istniejące formy współpracy nic do końca zaspokajają oczekiwania sektora pozarządowego wobec partnerów z biznesu. W artykule zaprezentowane zostaną wyniki własnych badań ogólnopolskich poświęconych współpracy organizacji pozarządowych z przedsiębiorstwami z punktu widzenia NGOs.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 100, s. 110-122
Keywords: społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw; społeczne zaangażowanie; organizacje pozarządowe; badania własne

Koncepcja społecznego zaangażowania przedsiębiorstw CCI (Corporate Community Ivolvement) – teoretyczne i praktyczne podstawy zmiany w postrzeganiu roli przedsiębiorstwa w otoczeniu. - Kwiecińska, Monika (Corporate Community Involvement − theoretical and practical basis for changes in the perception of the role of companies in environment, 2014)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2014, Nr 340, s. 461-473
Keywords: społeczne zaangażowanie przedsiębiorstw; wolontariat pracowniczy; Corporate Community Involvement; community involvement of employees; social engagement of employees; volunteering; corporate volunteering