Szanse i zagrożenia rozwoju polskiej e-administracji - Kin-Dittmann, Irena (Opportunities and Threats in the Development of Polish e-Government, 2010)
Koncepcja elektronicznej administracji zakłada udostępnienie obywatelom i przedsiębiorstwom szerokiej oferty usług publicznych świadczonych za pośrednictwem Internetu. Staje się to coraz powszechniejsze w wielu krajach UE. Mimo ambitnych zamierzeń i wsparcia finansowego ze strony UE, Polska nadal znajduje się poniżej przeciętnego poziomu europejskiego w tym zakresie. Do największych problemów hamujących informatyzację administracji należy brak integracji systemów, niedoskonałe prawo, jak również opór ludzki. W przygotowanym artykule dokonano analizy dostępności usług e-administracji w Polsce na tle krajów UE, ukazano nie tylko szanse, ale również przeszkody w rozwoju elektronicznej administracji w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 79-87