Wybrane wymiary polityki gospodarczej państw Unii Europejskiej - Jaźwiński, Ireneusz (Selected Dimensions of Economic Policy of the European Union, 2010)
Praca przybliża wybrane wymiary polityki gospodarczej państw Unii Europejskiej. W teorii i praktyce wyodrębnia się różne wymiary polityki gospodarczej ze względu na różne kryteria. Do ważnych wymiarów można zaliczyć zakres funkcji i siłę instytucji. W pracy przedstawiono propozycje mierników obu tych wymiarów. Zaprezentowano również elementy typologii sektorów polityki gospodarczej państw UE uwzględniającej wybrane wymiary polityki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 160-167